Jump to content

Recommended Posts

hi all 

 has anyone had trouble  with pairing the 600 with aftermarket headphones  i ordered a pair of low latency  aptx  bluetooth  head phones  which paired fine but just made a crackling  sound so tried some cheaper ones i had in the house  and none of them paired at all so went back to crawfords  who tried the tronds on another 600 and the same again  and  tried pairing  the other phones i took  still would not pair on the  shop 600 only phones that paired and worked  fine were the mindlab ones so had to buy them  so was wondering if anyone else has had this problem with after market  headphones even tried a pair of £200 beats  headphones from the guy across the road and  again they paired  but no sound just a  faint crackling sound could be heard  the guy in crawfords was very helpful and is going to contact  minelab    and ask them about it  so if anyone has had this problem to i would like to hear from  you 

regards   

             andy 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, I have not had any problem pairing aftermarket headphones. Bluetooth is Bluetooth. There is nothing special about the Minelab phones. They are in fact aftermarket phones with the Minelab logo on them.

Are you doing a full factory reset to clear the machine between trying different headphones?

Prior thread on same subject....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi steve 

 yes we tried  on both 600s mine  which is only a a couple of weeks old and a demo  600 in the shop  was the same   out come like you said bluetooth  is bluetooth  but it was  the same on both 600s the  trond headphones   pairied with both  but getting a crackling sound  and my other cheap head phones would not pair with mine or the shop 600  so very strange thank you for the reply 

andy 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some people in the past have had problems where ATX LL headphones wouldn't pair as low latency but would pair and work,  I've never heard of Nox's not pairing at all.  This headphone ATX LL problem was likely due to a batch of headphones coming out of China that had mixed chips in them, some had LL while others didn't.

Bluetooth 5.0 and 5.1 have come out since the Equinox, Bluetooth is backwards compatible but in some cases newer devices won't work with older devices so at a stretch that could be your problem although usually the backwards compatibility solves this, it's pretty unusual devices won't talk properly as the newer devices just connect using the older protocol and lose the newer features.

Were you in a place with high EMI, Wireless modem routers run on the same frequency as Bluetooth and can cause it grief, decent quality modems have mechanisms to cope with this but there are cheaper ones that don't.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

The key might be “cheap headphones”. Just a reminder... even on Amazon for quite some time counterfeits were common. They have been trying to clean it up but they give space to third party outfits and not all can be trusted.

Bottom line I suspect your headphones more than the detector. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi phrunt 

 the trond headphones   are low latency as the plus sign shows up on the 600 screen  so if they were just bluetooth  you only get the bluetooth sign  and the tronds are  ll aptx  4.2 what  is says are ok   in the instructions  but  saying that i think  the minelab ones are 4.1  so maybe that is  the problem  can only use 4.1 LL phones  thanks for the info 

andy 

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi steve  

yes they were brought  from amazon  so you could be  right  but they work on my phone  ipad  pc ect   the mind boggles  

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, the Equinox is 4.2.

I think you've got some bad headphones as Steve has said.  I am doubting you have an Equinox problem. If genuine Minelab headphones work that kinda rules out an Equinox problem and points more towards an unusual compatibility problem so that's a good test to do.

If these are your headphones https://www.amazon.com/TROND-Bluetooth-Headphones-Wireless-Indicators/dp/B075VLWPXF

They should work fine so it's a bit of a puzzle.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

yes thats the ones i have pair fine with mine and the shop demo  one but just crackel   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By kac
      My old headphones got all beat up over the summer plowing through the woods so I snagged a pair of Garrett Stow Aways for my Tejon. I was really surprised how good the audio really is on them. They do fit a little tight and are smaller but have a really great range of sound. Now I need to re-learn my sounds.
      Anyways I didn't spend much time out, maybe half hour or so and left the 10x12 coil which kills me in trashy areas but I did get a nice smooth hit on this little 18k rose gold ear ring with a few diamond chips 0.7g.  Was only inch or so deep nothing to brag about.

    • By Lonnie / Vero Beach
      I purchased an Equinox 600, 6" coil and 1/8th to 1/4th adapter.  It arrived on 08/19/2019.  The detector worked without headphones.  It worked with the wired headphones that came with it, the headphone icon appearing on the screen.  When I attempted to use the 1/8th to 1/4 Minelab adapter, that I also ordered to allow me to use my Sun Ray headphones, things went wrong.  Machine was fine, but with the adapter in place, my headphones were dead.  The speaker on the unit still worked.  The headphone icon on the screen did not appear.  I re-attached the adapter several times with the same result.  There was a problem somewhere. 
      Things happen.  It probably was nothing big.  I called Minelab America, expecting another adapter would be sent, or ____?  Minelab didn't answer, just a recording informing me my call might be recorded. I left a message.  Later that day I called again. Same recording.  I did not leave a message.  I did not leave a message the two times I called the next day, when the recording was still answering my call.  I called the dealer and he was, and still is, very responsive.  He provided the email for Minelab service and maintained contact with me.  I emailed Minelab about my problem on 08/20/2019.
      I made four calls to Minelab America and never reached a human.  I left a voice-mail message with my contact info, no response.  There has been no reply to my email.  Though the Equinox may be a fine machine, I can live without it and it will be a long time before I consider another machine from them.  I qualify for the Veterans discount, which made for a great price and was considering purchasing one for my girlfriend.  The machine was sent back.
       
    • By mn90403
      Does anyone know if an 800 will connect to a phone or any other Bluetooth app or device that records video or audio?
      It sure would be interesting to record directly from the detector.  I guess the best way is the old way of just putting the sound on the detector speaker and then capture the event that way.
      Mitchel
    • By fredmason
      Apparently, my wireless pairing button does not work...
      I have tried every combination to get the thing to show...but, it won't.
      Detector on...
      WM on
      wm rapid blink on
      PUSH the wireless, water-proof button-NOTHING
      several Factory resets done also....
      The trouble shooting guide says to ….CONFIRM the wireless setting is set to on"...??? where is this setting?
      FRED
    • By Leithan
      After spotty performance from the included wireless headphones, I took Steve’s suggestion and picked up a pair of Sunray CTX Pro Gold head phones. I connected them to the WM08 module using the ML Nox adapter pig tail.
      The difference in audio performance between the Pro Golds and wireless headphones is night and day. I had a lot of connection issues with the included wireless headphones, when they did connect, audio through them wasn’t much of an improvement over just using the speaker.
      After 20yrs in the Army, my hearing sucks. I had a difficult time hearing that “disturbance in the force” pause in the threshold you sometimes get from a tiny nugget. The WM08 has worked absolutely flawlessly, instantly connects when powered on.
      If you only use the WM08, I don’t think the “CTX” version of the Pro Golds are necessary as the speaker shuts off regardless of which of the three modes is selected. I am currently using the official ML adapter pig tail to connect them together, but they work equally as well with a cheap eBay adapter. I am blown away by how much more I can hear, it’s a completely new detecting experience for me.
      I have used, ear buds, Grey Ghost water proof headphones, stock wireless head phones and now the Pro Golds. To my ears, and for the type of detecting I do the Pro Golds just blow everything else away. 
    • By phoenix
      I finally got round to replacing the battery in my dud WM12.  I run twin WM12`s and the good one would charge in about 1 hour but the sluggish one could take 5 or 6 hours or longer.   I`m not real good with the fiddly little stuff but this was pretty straight forward and now both wm12`s charge in the same amount of time.        The only 2 things that may be drama, you need a bit that fits TT10 Torx screws and somehow I had one of those,  and the battery I bought the black and red wire were about ½" too long and I had to bend the wires a bit to get the plug to go into the socket.       The top picture is how the red and black wire looked before and the bottom picture is after I fitted the new battery.  You can see I had to bend the wires.
         And don`t believe you`ll get it in three or 4 days.   This mob is in England and it took about 3 or 4 weeks to get mine..
       If you get this battery from these people the model No. is CS-MLC100SL and the part No. is 0303-0036
      Good luck finding the battery anywhere else, this was the only one I could find.
      https://www.ebay.com.au/itm/Replacement-Battery-For-MINELAB-0303-0036/302942371755?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649


×
×
  • Create New...